Начало / Домошар / Поддръжка на асансьор – какво включва и защо е необходима?
поддръжка на асансьора

Поддръжка на асансьор – какво включва и защо е необходима?

Поддръжката на асансьора е задължителна процедура за абсолютно всеки асансьор, независимо от целта, за която той е предназначен. При асансьорите, чиято основна задача е транспортирането на хора, изискванията, разбира се, са много по-големи. Също така, поддръжката на асансьора трябва да се извършва както от самите собственици на съоръжението, така и от експертите от съответните специализирани фирми.

Какво включва поддръжката на асансьора от самите собственици?

Собствениците следва да следят редовно за доброто състояние на съоръжението – дали е налице опция за сигнализиране за нередности от страна на пътниците, да следят за наличието на добро осветление, да поддържат чистотата на асансьора.

Какво включва професионалната поддръжката на асансьора?

Работата по добрата поддръжка на асансьори се поверява на специалисти. Те трябва да осигуряват поддръжка и инспекция на съоръжението в съответствие с определения график, своевременно да реагират на сигнали на заседнали в асансьора пътници, да извършват всички необходими аварийно-възстановителни работи. Също така, задълженията по поддръжка включват и почистване на машинното помещение, шахтата и покрива на асансьорната кабина, както и възстановяване на повреденото подово покритие или износено оборудване при необходимост.

Заслужава да се отбележи обаче факта, че за самите собствениците на асансьори, които не са специалисти, е доста трудно да следят износването на асансьорното оборудване, още повече, че то варира в зависимост от предназначението на асансьора и неговите конкретни характеристики. Затова ролята на експертите тук е огромна.

По време на пълния технически преглед на асансьора, който според наредбите трябва да се извършва ежегодно, се проверява дали оборудването на асансьора отговаря на информацията, посочена в паспорта на асансьора, както и работата на съоръжението се проверява щателно /във всички режими/, проучва се документацията, отчитането на техническите прегледи, които са били извършени през годината и др.

Критерии за избор на асансьор, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия модел

Когато избирате асансьор за жилищна сграда, е важно да обърнете внимание на следните параметри:

Ниво на сигурност

Проверката на структурните детайли по отношение съответствието им със стандартите за безопасност е задължителен критерий. Уверете се, че всичко наред преди да решите да купите конкретния модел.

Скорост на пътуване

Колко по-бързо пътникът се придвижва до желания етаж, толкова по-комфортно ще се чувства той . Ето защо, във високите сгради високоскоростните асансьори са най-популярните опции. Но когато говорим за избор на асансьор за частна жилищна сграда трябва да обърнем повече на тихата му работа, а не толкова на бързината, особено, ако сградата не е твърде висока.

Разходи

В повечето случаи покупката и инсталирането на съоръжението е отговорност на жителите на входа на жилищния блок. Естествено, всички биха желали покупката да включва минимална инвестиция на средства, но поддръжка на асансьори в София не е никак евтина. Като икономичен вариант се препоръчва да се купуват асансьори от най-популярните производители, защото това ще гарантира по-лесната им и евтина поддръжка. Резервните части на най-разпространените модели са винаги са по-евтини, в сравнение с всички останали.

Когато избирате какъв асансьор да закупите, добре би било да обмислите предварително кои функции са приоритетни за живущите във входа. За тези, които ценят тихото возене и безопасността, е по-добре да заложат на хидравличен тип асансьор. А за максимална бързина на возене може да предпочетете някой електрически модел.

Вижте също

женски пижами

Уютна и комфортна пижама  –  чудесен избор за жени и момичета с размери плюс

Безспорен факт е , че удобната пижама е важен фактор за пълноценен сън и почивка. …