Начало / Пътешественик / С какво се различават туристическите дрехи от обикновените 
туристическо облекло

С какво се различават туристическите дрехи от обикновените 

Практикуващите туризъм знаят, че качествените туристически дрехи и принадлежности са задължително условие за пълноценното преживяване сред природата. Задължително е да се носи специално облекло, което да кореспондира с очакваните метеорологични условия в планината, да дава необходимия комфорт и защита на своя притежател.

Освен удобни обувки трябва да носим непромокаеми и надеждни яке и панталони, които ще ни пазят от външната среда дори и в екстремни условия. Отлично решение е качественото туристическо облекло от extreme-bg.com, когато говорим за практикуване на трекинг, хайкинг или планинарство в конкретни обстоятелства, които не рядко имат и рисков характер. Правилната подготовка включва екипировка от най-висок клас, за да е пълноценен престоят ни във величествената планина.

Кога са необходими туристически дрехи

Характерното за тях е, че са водоустойчиви и изработени от материали, които поддържат един постоянно висок комфорт. Издържат на всякакви условия, включително и на влага. Изолират тялото от студа и го поддържат топло. Всички тези качества накуп правят облеклата за туризъм необходими по време на излети и трекинг, но също така и при практикуването на алпинизъм на професионално ниво.

Скиорите също трябва да имат в гардероба си подобен вид дрехи, които са максимално олекотени, за да не пречат на движението, но в същото време и направени със специална подплата, която задържа топлината и прави препускането по заснежените писти още по-приятно. Туристическите облекла се купуват не само за активности в планината, но и за много други видове занимания, изискващи сигурна и модерна екипировка.

С какво са по-различни от обикновените

Дрехите за туризъм се отличават със специалните си материи, които са влаго- и ветроустойчиви. Дизайнът им включва:

  • Удобни вътрешни и външни джобове с ципове – осигуряват екстра място за съхранение на лични вещи;
  • Хубава подплата – тя пази от студа и поддържа тялото топло;
  • При връхните дрехи често има “скрита” качулка – присъствието ѝ е дискретно и може да се използва при необходимост, когато времето навън е влажно или вали;
  • Материите са дишащи, а поддръжката лесна – циркулацията на въздух и абсорбцията на излишната влага е важно за комфорта на човек, особено по време на спорт.

За разлика от обикновените облекла, туристическите са изработени от по-скъпи материали, като мериносова вълна, а дизайнът им е в типичния спортен тренд. Освен панталони, якета и блузи, като задължителни компоненти са студоизолиращите гети и чорапи, без които няма как да се чувстваме добре в планината.

Вижте също

Пътувания лятото

5-те най-добри водни пътешествия през лятото

Лятото тепърва предстои и имате време да планирате едно прекрасно пътешествие по вода. Ако се …