Начало / Автоманиак / Смяна на предавките и жило за скорости
жило за скорости

Смяна на предавките и жило за скорости

Случвало ли ви се е, докато сте в движение, да изпитате трудност при смяна на предавките или пълна невъзможност това да се случи? Ако ситуацията ви звучи позната, то вероятно сте се сблъсквали с проблема, наречен „скъсано жило за скорости“. Този тип повреда отнасяме към едни от най-сериозните и предизвикващи редица последващи проблеми и неприятности. Ето защо днес решихме да обърнем по-голямо внимание на жилото за скорости – несъмнено важна част от устройството на автомобила.

По своята същност всяко жило за скорости представлява оплетка от метални въжета и частици, която е снабдена с предпазна обвивка, най-често изградена от гума или шлаух. Тя способства за изолиране на оплетката от прекомерното триене с останалите части на автомобила. Един от най-често срещаните проблеми при жилата за скорости е корозията – тя поврежда металната оплекта, щом достигне до нея, правейки я неустойчива. Именно така и тя лесно подлежи на скъсване, което, от своя страна, води до значително по-големи проблеми.

Скъсаното жило за скорости не позволява на водача да движи свободно скоростния лост и, по този начин, да сменя предавките, докато е в движение. Сам по себе си този факт гарантира възникването на множество проблеми и рискови ситуации на пътя, особено когато се движим с висока скорост по магистрала например. Ето защо е важно често да проверявате състоянието на автомобила си, особено ако предстои да се отправите на дълъг път. Не позволявайте на повреда на така важното жило за скорости например да провали плановете ви и да отложи почивката ви.

Ако забележите, че не съумявате да приплъзнете скоростния лост оптимално, за да смените предавките, то обърнете внимание на въпросното жило за скорости. Консултирайте се със специалист, който ще направи диагностика на състоянието му и ще ви посъветва какво би било най-доброто решение за вашия конкретен случай. Често пъти, ако проблемът е хванат навреме, се налага само ремонтиране. Ако корозионните процеси са напреднали или се е случило скъсване по друга причина, или пък отхлабване или разместване, би могло да се наложи да се смени жилото цялостно. Професионалистите ще създадат за вас и вашия конкретен модел автомобил или друг тип превозно средство ново жило за скорости https://mikrondocev.com/portfolio-view/жило-за-скорости/. Съвсем скоро ще сте отново на пътя с изправна кола.

Не подценявайте ролята на честата профилактика. В почти всички случаи тя е от решаващо значение за това да избегнете много проблеми, които със сигурност ще ви създадат главоболия. Скъсано жило за скорости представява риск от възникване на катастрофи. Бъдете отговорни към себе си, пътниците си и останалите участници в движението, грижейки се за изправността на автомобила си.

Вижте също

пътна помощ извозване на МПС

Пътна помощ за извозване на МПС по пътищата

Броят на автомобилите в България непрекъснато се увеличава. Автомобилните марки предлагат все по-модерни модели, обещават …