Начало / Интересен / Светото тайнство църковен брак
църковен брак

Светото тайнство църковен брак

Църковният брак е тайнство. Младоженците пристъпват в него доброволно и пред свещеника обещават тържествено да пазят съпружеската вярност. Чрез благословението от свещеника на брака се дава на семейството свише божествена благодат. Освещава се техният брачен съюз, за да постигат по-лесно единодушие, да се подпомагат в нравственото усъвършенстване и търсене на спасението, да постигнат благословено раждане на деца и да ги възпитат в лоното на християнството.

Още в рая е установен бракът като съюз между мъж и жена. Като тайнство е установен в Новия Завет. Християнският брак е благодатно осветен съюз, който има за първообраз благодатния съюз на Христа с Църквата.

Съществуват няколко особено важни видими действия на тайнството брак. Възлагането на венци на главите на младоженците е едно от тях. Извършва се и трикратното тържествено благославяне на сключвания брачен съюз от свещеника и се изговаря кратка молитва към Бог. Вярва се, че по време на тези свещенодействия самият Господ благославя онези, които встъпват в брак. Те стават едно цяло и се съединяват в едно за цял живот.

Освещаването на брачния съюз с Божията благодат е невидимата страна на тайнството църковен брак. Вярва се, че след сключването на брака съпрузите по-лесно изпълняват достойно взаимните си задължения. Бракът е съединение на двамата съпрузи за постигане на висши нравствени цели. За вярващите е особено важно Бог да благослови отношенията им, за да се чувстват те закриляни и да просъществуват завинаги семейните им отношения.

Бракът всъщност е единственото тайнство, извършвано едновременно над двама души. Това действие символизира, че са благословени да останат едно цяло за цял живот. Православната църква допуска развод, но това може да се случи само в случай на прелюбодеяние.

Брачният съюз е благословия от Бог, но въпреки това встъпването в брак не се счита за задължително за всички. Неспособните за съпружески живот не са задължени да встъпят в брак. Не са задължени и онези, които не са склонни към такъв живот. Задължение няма и към онези, които считат, че ако останат безбрачни, ще могат по-пълно и свободно, с по-голям успех да се отдадат в служба на ближните и Бог. В някои от тези случаи отричането от радостите на семейния живот е жертва, която се прави в името на Бог и е угодна нему. Счита се, че това е чест, която не се дава на всички, а само на избрани.

Ако сте православни християни и сте решили да сключите църковен брак, за да получите благословия от Господ, може да го направите в почти всеки храм.

 

Вижте също

как се пише обява за продажба - пример

Писане на обява за продажба. Какво трябва да включва и как да се уверите, че привлича възможно най-много купувачи?

Писането на обявата за продажба е една от най-важните стъпки в процеса на сделката и …