Начало / Полезен / Видове устройства за подслушване
устройства за подслушване

Видове устройства за подслушване

Статията дава обща информация относно видове подслушвателни устройства. Те са разделени в две основни групи според вида на възприятието: подслушване в реално време, тоест работи в интерактивен режим и запис на разговора – работи в пасивен (записващ) режим. Но може и да се комбинират тези 2 основни вида подслушвателни устройства. Всяка от категориите устройства за подслушване се разделя и по според вида на активирането: ръчно активиране (натискане на бутон), активиране чрез глас, включване чрез движение.

Днес се ползват интерактивни устройства за подслушване с GSM карти. Те предават аудио сигнала веднага след като звукът стигне до микрофона. Това означава, че ако имате такова устройство, тогава трябва да сте в режим на слушане, за да чуете всичко, което се случва. Това е удобен начин да се събере информация, когато достъпът до стаята, която е обект на шпионаж, е еднократен. Това означава, че имате възможност да инсталирате устройството, но няма начин да го вземете лесно обратно. В този случай е хубаво мобилният телефон да е на тарифен план неограничени разговори, в противен случай тази опция може да излезе доста солена на собственика. Ползването на устройство с GSM карта е най-доброто решение, ако искате да подслушвате някой от голямо разстояние.

Все още на пазара се продават и устройства за подслушване от по-стар тип – те предават звук по радио честоти. Обикновено се ползват FM честоти, но има и модели, които предават на специфични честоти, където приемането на звука се извършва от специален приемник, свързан със самото устройство. Предимствата на тези устройства с приемници са свързани с висококачествен звук, възможност за инсталирането им без последващо отстраняване, както и много малките размери. При някои модели, които са по-евтини обаче периметърът е ограничен – само до 100 метра.

Хората днес, ако искат да подслушват, но не са си закупили устройство за подслушване, просто си пускат смартфона. Но това не е добро решение, защото батерията много бързо ще се изтощи. Продават се и диктофони, които вършат същата работа.

Но пък чували ли сте за подслушване с лазерен лъч?

Направо не е за вярване, но има и такава технология. Устройството от този тип за подслушване, разчита звук от стъклото на прозорец на разстояние повече от 500 метра. Това устройство използва отразения лазерен лъч, за да произведе звук. Представете си лазер и фотоклетка, лазерният лъч, който се отразява от стъклото на прозореца, стига до фотоклетката, а оттам звуковите вълни се предават на върху стъклото. Предимствата на това устройство за подслушване са много. Става дума за голям обхват на прихващане и отсъствие на необходимост от приближаване към обекта на аудио наблюдение. Основният недостатък на това страхотно хитро шпионско устройство е високата му цена.  Но е хубаво да знаете, че технологиите са много напреднали в това отношение.

Поради факта, че съвременните гласови записващи устройства имат много малък размер, то те са се доказали като средство за скрито аудио наблюдение. В България се продават на различни цени, но на сайта www.spy.bg може да намерите устройства за подслушване в оптимално съотношение между цена и качество. И не само това, периодичните промоции дават още по-добро финансово измерение на предложените продукти.

Вижте също

как се пише обява за продажба - пример

Писане на обява за продажба. Какво трябва да включва и как да се уверите, че привлича възможно най-много купувачи?

Писането на обявата за продажба е една от най-важните стъпки в процеса на сделката и …