Начало / Здрав / Витамин B12 – източници, дефицит и противопоказания
Витамин Б12

Витамин B12 – източници, дефицит и противопоказания

Източници и храни с богато съдържание на витамин В12

Витамин В12 се намира естествено в продукти от животински произход, като риба, свинско месо, яйца и млечни продукти. Обикновено не се среща в растителните храни.

Сред най-известните храни, богати на витамин В12 са:

– Слънчоглед

– телешко

– рибно месо, особено пикша и риба тон

– свинско

Други храни, богати на витамин В12 са:

– птиче месо

– млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко

– някои хранителни вещества за дрожди

– яйца

– агнешко

В допълнение, B12 се добавя към някои видове зърнени закуски и соево мляко.

Експертите препоръчват да поддържате балансирана диета и да получавате достатъчно хранителни вещества, преди да е необходимо активно лечение. Симптомите на дефицит на B12 могат лесно да бъдат избегнати, като се консумират храни, богати на B12.

Добавки с витамин В12

За съжаление, има хора, които не могат да усвоят този витамин от храната и поради това са принудени да приемат добавки. Тази категория включва възрастни хора, пациенти с пернициозна анемия и такива с ахлорхидрия или чревни разстройства.

Добавките B12 могат да се приемат през устата или със спрей за нос. Въпреки това, оралните добавки не са полезни за много хора с дефицит на B12. При тези обстоятелства витаминът може да се прилага под формата на инжекция.

Веганите могат да приемат добавки, за да избегнат дефицит на B12, тъй като те не консумират естествено месни продукти, които осигуряват необходимия прием на B12. Това е особено важно по време на бременност и кърмене.

Някои добавки B12 могат да бъдат закупени от магазините за здравословни храни и онлайн.

Какви са тестовете за идентифициране на нивото на В12 в организма?

В повечето случаи стандартният тест за B12 е кръвен тест. Най-вероятно Вашият лекар ще Ви помоли да не ядете или пиете около 6-8 часа преди теста.

Интерпретация на резултатите

Както високите, така и ниските нива на B12 могат да показват определен основен проблем. Ниските нива на В12 могат да бъдат признак на анемия, вътрешен паразит и хипертиреоидизъм. Според Medical Daily високите нива на B12 могат да увеличат риска от рак.

Високото ниво на B12 може също да показва:

– чернодробно заболяване

– някои видове левкемия

– диабет

– бъбречна недостатъчност

Въпреки това, съществува вероятност ниското или високото ниво на B12 да не показва други здравословни проблеми. Повечето състояния причиняват допълнителни симптоми, различни от необичайни нива на витамин В12.

Какви са симптомите на дефицит на витамин В12?

Дефицитът на витамин B-12 възниква, когато тялото не получава достатъчно витамин B12. Този проблем може да причини необратими и потенциално сериозни увреждания, особено на нервната система и мозъка.

Дори малко по-ниски от нормалните нива на кобаламин могат да причинят симптоми на дефицит, като объркване, депресия, проблеми с паметта и умора. Тези признаци обаче не са достатъчни за диагностициране на дефицит на В12.

Други симптоми на дефицит на витамин В-12 са загуба на апетит, запек и загуба на тегло. Ако симптомите започнат да прогресират, могат да се появят неврологични проблеми, като изтръпване и изтръпване на ръцете и краката.

Бебетата с дефицит на B12 могат да имат напълно необичайни движения, като лицеви тремор, както и рефлексни проблеми, дразнене, затруднения при хранене и възможни проблеми с растежа. Тези симптоми могат да се появят, ако дефицитът не се лекува.

Тези с дефицит на B12 са изложени на сериозен риск от трайно увреждане на нервите и мозъка. Някои хора с дефицит на витамин В12 могат да изпитат сериозни проблеми, като психоза, мания и деменция.

Дефицитът на B12 също може да причини анемия. Най-честите симптоми на това състояние са умора, задух и неравномерен пулс.

Тези с дефицит на B12 също могат да бъдат по-податливи на инфекции.

Витамин В12 – противопоказания

Този витамин може да попречи на някои лекарства, а в някои случаи тези лекарства могат да намалят нивата на В12 в организма.

Примери за лекарства, които могат да попречат на усвояването или употребата на витамин В12 включват:

– Хлорамфеникол, антибиотик, използван за лечение на определени инфекции.

– Инхибитори на протонната помпа, като омепразол и ланзопразол, които се използват за лечение на киселинен рефлукс и пептична язва.

– Н2 рецепторни антагонисти, като циметидин, фамотидин и ранитидин, които се използват за лечение на пептична язва.

– Метформин, лекарство, използвано за лечение на диабет.

Вижте също

без никотин

Защо да използваме безникотинови течности за вейп?

Ако желаете да преустановите пушенето на цигари, то най-добрият начин да го направите, е да …