Начало / Автоманиак / Влакнест кит – за какво служи?
Как се ползва влакнестия кит?

Влакнест кит – за какво служи?

Всеки, който се е опитвал сам да прави нещо по ламарините на колата си, в някакъв момент е опирал до използването на кит – без значение дали за да изравни повърхността или да прикрие недостатъци. Какво обаче различава влакнестия кит от обикновения автокит?Самата нишковидна структура на влакнестия кит предполага голяма здравина и поради тази причина той се използва при запълване на големи дупки в ламарината, където обикновения автокит би се пропукал. Здравината на влакнестия кит е неоспоримо по-голяма от тази на автокита, но за сметка на това, поради нишковидната структура китосаната повърхност остава много грапава дори и след шкурене с най-ситната шкурка.

Поради тази причина, винаги след работа с влакнест кит трябва да се минава и с една или няколко ръце обикновен автокит.

Един добър заместител на влакнестия кит при запълване на големи „пробойни“ в ламарината на колата (ако не се вземат мерки за справяне с ръждата навреме обикновено се случва така) е епоксидната или полиестерната смола. Въпреки че, ако сте спазили всички изисквания, шансът да се напука влакнестия кит е много малък (почти никакъв), ако не сте обработили качествено ламарината преди китосването, има сериозна вероятност да се отчупи цялото парче изградено от влакнест кит. Това е така понеже влакнестия кит е сравнително тежък и ако не е добре захванат от всички страни на дупката която запълвате има шанс да се откъсне цялото парче (не забравяйте че слоевете авто кит които ще нанесете отгоре му допълнително ще тежат а самите те няма да са захванати за нищо).

Една от често допусканите грешки е, че „майсторите“ работещи с влакнест кит нанасят твърде големи слоеве или наслояват много слоеве влакнест кит един върху друг и така шанса да се пропука китосаното място е значително по-голям.

И запомнете, най-добре преди да започнете да китосвате вземете ъглошлайфа и почистете добре ламарината до чисто (ама наистина чисто, да няма грам ръжда).

ВЛАКНЕСТ КИТ – техническа информация

Влакенестият кит е амино-ускорен, полуеластичен, високо реактивен, ненаситен кит на полиестерна основа, съдържащ специални стъклени фибрии висококачествени пълнители. Притежава много добра адхезия, запълващи и втвърдяващи свойства. За използване при ниски температури (под 5°С) трябва да се добави бензол пероксид. Влакенестият кит е особенно подходящ за ремонт по каросерията, както и за запълване и монтиране на продукти от стъклопакет

Вижте също

Сезонна поддръжка на колата

Смяна на сезоните: Как да бъдем гъвкави при поддържането на автомобила

Хубаво би било, ако разполагаме с опция да използваме автомобил за всеки сезон. Джип 4х4 …