Начало / Полезен / За или против анаболните стероиди
анаболни стероиди - - за и против

За или против анаболните стероиди

Много често хората, които се занимават с фитнес, си задават въпроса: „За или против химията“? По този въпрос може да се спори до безкрай, но както показва практиката, не съществува реално голям и релефен „натурален“ бодибилдър. Разбира се,  има огромни хора, които генетично са такива, но те се срещат рядко – един на всеки 10 000 или пък на 100 000. И тъй като четете тази статия, вие най-вероятно не сте от тези природно големи хора. Аз не подкрепям стероидите изобщо, но това е индивидуален избор, който всеки е свободен да направи. Днес ще говорим за онези, които все пак са решили да прибягнат към такива препарати. В края на краищата животът е твърде кратък, за да се чудите прекалено дълго какво да правите.

Най-популярните въпроси, които спортистите задават преди началото на курса са: „Какви продукти да използвам? Каква доза трябва да приемам и в продължение на колко време? Колко ще успея да кача? „Но универсален отговор за всичко не съществува. Всичко е индивидуално и зависи от волята, стремежите и характеристиките на организма.

Първото нещо, което трябва да решите за себе си е каква е Вашата цел. Второто нещо, което трябва да бъде взето предвид е дали са разумни целите, които си поставяте. Твърде често хората искат едновременно да горят много мазнини и да получат голям обем мускули, като използват леки и безопасни стероиди (Анавар, Примоболан, Туринабол или Станозолол). Като начало, трябва да си поставите реално достижими цели, които не си противоречат. В тази статия ще разгледаме целите и начините за тяхното постигане. Във всички случаи ще имаме предвид употребата на анаболни стероиди – за мъжете. Жените трябва да използват много по-ниски дози, за да избегнат проблеми с вирилизация, а дори и използването на ниски дози може да доведе до неприятни последици.

Планиране на курса със стероиди

При планирането на курс трябва да се прецени какви препарати ще се използват, каква ще бъде продължителността на курса и какви дози ще се приемат. Ако не преследвате цели, които се изключват една-друга, то доста подходяща ще бъде стандартната схема: 300-500mg какъвто и да е препарат под формата на инжекция и 30-40mg под формата на таблетки.

При използването на препарати с удължено действие, чийто период на полуразпад е по-дълъг от 7 дни, няма смисъл да се правят краткосрочни курсове. Курсът с такива лекарства трябва да продължи най-малко 6 седмици по правило, като реалното увеличение на силата не започва преди третата седмица или около нея. Самата мускулна маса може да се получи през първите две седмици, но на тялото му е необходимо време, за да  се адаптира към промените. При планиране на краткосрочни курсове трябва да се използват препарати с кратко действие, като например: тестостерон пропионат, нандролон фенилпропионат, тренболон ацетат. Когато използвате кратки курсове, можете да направите по-къса почивка между курсовете, тъй като пълното извеждане на веществата от организма отнема около 3-4 дни.

Много е важно честотата на инжектиране да не е по-малка от времето на полуразпад на препарата. Дори е по-добре инжекцията да се направи малко по-рано от  момента, в който половината препарат вече е напуснал организма. Това ще запази стабилно нивото на тестостерона в тялото. За по-голяма яснота нека разгледаме таблицата на полуразпад на различните етери:

Важно е да се помни, че колкото е по-дълъг периода от време, толкова по-голяма е вероятността от странични ефекти и толкова по-трудно и по-дълго препаратът ще напуска тялото.

Още няколко важни съвета:

  • При по-продължителни курсове, се препоръчва след четвъртата седмица да използвате HCG (човешки хорионгонадотропин) по 500 единици на седмица до края на курса.
  • Не забравяйте да използвате Анастрозол при курсове с високо ароматизирани лекарства.
  • Всички тренболони и нандролони се препоръчва да се комбинират с тестостерон, за да се намали риска от странични ефекти.
  • Ако използвате лекарства, които увеличават пролактина, като тренболон, нандролон, оксиметолон се препоръчва използването на инхибитори на пролактин, като най-популярен и на достъпна цена е бромокриптинът, който се справя доста успешно със задача си.

Покачване на мускулна маса

Нека разгледаме първата упомената цел: увеличаването на мускулната маса. Сега тази цел зависи до голяма степен от това как сте „напреднали“ по отношение на масата като цяло. Разделихме посетителите на фитнес центъра в три групи:

  1. начинаещ – спортист, който наскоро е започнал да посещава фитнес залата и все още не е покачил мускулната си маса. За тези спортисти подходящи ще бъдат дори най-леките продукти и „соло“ курсове (по един препарат в курса). В „соло“, можете да използвате почти всички лекарства: Данабол (метан), Туринабол, Оксандролон, Тестостерон пропионат, Енантат, Ципионат, Сустанон. Подходящи биха били и курсове от два стероида Enantan + Turinabol, Sustanon + Turinabol. Туринаболът може да бъде заменен с метан и обратно.
  2. Опитен – спортист, който има зад гърба си няколко години с тежки тренировки и вече е близо до генетичния си лимит, без да е използвал стероиди. Възможно е той да достигне отлични резултати дори в доза от 500 мг, Sustanon например на седмица. Със сигурност той бързо ще достигне до етап на приемане на Danabol (метан) или Turinabol. За спортисти на това ниво курсовете с 2-3 комбинирани препарата дават отлични резултати. Добре известни са  курсовете ДЕКА + Суст + метан или Turinabol вместо метан, Sustanon + туринабол + болденон, Енантат + Turinabol+ болденон, както и много други комбинации.
  3. Професионалист – спортист, който е качил 15-20 кг. мускулна маса използването с помощта на стероиди. За него е малко вероятно да бъде в състояние да продължи да покачва мускулна маса по схема 500 mg тестостерон на седмица. В най-добрия случай това би му помогнало да запази масата, която вече е постигнал. За да продължи да натрупва мускулна маса, той ще трябва да поставят 1 g от същия Сустанон на седмица и 50 mg на ден перорални лекарства. Колкото повече мускулна маса има в тялото, толкова по-трудно се качват още килограми. За атлети от това ниво се препоръчват тежки курсове, съдържащи повече от три различни препарата с добавяне на тренболон – ацетат, енантат, Hexahydrobenzylcarbonate (Parabolan) или Tri-Tren.

Изгаряне на мазнини

Втората цел, която ще разгледаме е изгарянето на мазнини с помощта на стероиди. Защо се препоръчва това разделение напокачването на мускулна маса и изгарянето на мазнини в отделни фази? Тъй като това е много трудно да става едновременно, особено ако човек е склонен към наднормено тегло. Невъзможно е да се изчисли точно колко калории са необходими за покачване на чиста мускулна маса без да е налице преяждане и увеличаване на теглото, защото при използване на ААС метаболизмът се ускорява и тялото може да абсорбира всичко. Дори професионалистите , когато са в период на почивка покачват теглото си, а преди състезанията се насочват към така нареченото сушене. Това е най-очевидният пример.

Сами по себе си, анаболните стероиди не изгарят мазнини, те са само асистенти, които ускоряват метаболизма. Задължителен компонент, без който нищо няма да се постигне е правилната диета. Обикновено има много лишения, които трябва да преодолеете, като например бързите въглехидрати (сладки, брашно).

И така, помислете за стероидите, които най-често се използват за отслабване. В действителност, всички анаболни андрогенни стероиди помагат да се изгарят мазнините, но има и такива, които имат по-силно изразен ефект:

Оксандролонът (Anavar) – е един от най-добрите и популярни стероиди за изгаряне на мазнини. Той е невероятно популярен сред спортистите по време на сушенето, защото има невероятен анаболен характер, 400% от собствения тестостерон. Освен това, употребата на това лекарство ще помогне да се запазят мускулите при загубата на тегло. При мъжете достатъчни са дози от 30-50 mg на ден; Жените трябва да използват не повече от 10-15 mg на ден. Обикновено курсът трае от 4 до 6 седмици.

Станозололът (Stromba) – е много популярен вариант, когато става въпрос за изгаряне на мазнини. Добре известни са заради своята гъвкавост и достъпност което ги прави идеални за повечето спортисти. За отслабване не се изисква висока доза от лекарството. Много специалисти препоръчват да използвате 30-40 mg дневно в продължение на шест до осем седмици, въпреки че можете да избирате продължителността на курса според вашите нужди.

Болденон (Equipoise) е друг доста популярен и мек продукт, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и също така работи чудесно, когато става въпрос за поддържане на мускулна маса. Дозата при мъжете е около 400 mg на седмица.

Примоболанът (Primobol) е един от най-добре понасяните анаболни стероиди. Много спортисти редовно го използват. Не ароматизира в естрогени, което изключва най-честите нежелани реакции като задържане на вода и гинекомастия. Дозата е 200-400 mg на седмица.

Тренболонът е най-мощният препарат в нашия списък. За разлика от повечето анаболни стероиди, тренболонът има пряк ефект върху липолизата, свързва се с рецептора на андрогена, което създава условия за изгарянето на мазнини. В допълнение, по своя характер Тренболонът значително увеличава ефективността на хранителните вещества. Също така, Тренболонът стимулира освобождаването на естествен IGF-1 пептиден хормон. Секретираният хормон на растежа си взаимодейства с черния дроб, който от своя страна започва да освобождава IGF-1 и именно той е причината за почти всички полезни ефекти на хормона на растежа : изгаряне на мазнините, релеф, мускулен растеж и т.н. Разбира се, много стероиди подпомагат отделянето на IGF-1, но тренболонът го прави много по-бързо.

Кленбутерол – нестероидни вид препарат, но също така широко използван, когато става въпрос за изгаряне на мазнини. Освен това едно от най-популярните и безвредни лекарства. Кленбутеролът е бронходилататор, който упражнява стимулиращ и термогенен ефект. Той не само дава енергия, но също така повишава телесната температура и подобрява общия метаболизъм.

Тези лекарства не правят чудеса, така че дори и с тях трябва да се ограничите в консумиранeто на някои храни. Всичко, от което се нуждаете е желание и търпение!

Безопасност на курса

Далеч не на последно място при избора на стероиди трябва да имате предвид страничните ефекти на всеки от тях. Много е важно да знаете каква е тъмната страна на употребата на стероиди, защото ако бъдете знаете какви са опасностите ще можете да се предпазвате.

Най-честата нежелана реакция е превръщането  в естрогени, което води до задържан на излишна вода и гинекомастия. Тези странични ефекти са наблюдавани при използването на препарати, като Данабол (метан), тестостерон (всички видове, включително Сустанон), Нандролон (DEKA), Оксиметолон (той по принцип не се ароматизира, но повишава нивата на пролактин и може да се прояви такъв страничен ефект като „пролактиновизлишък“). Най-добрият инхибитор на ароматазата досега е Анастрозолът, който предотвратява образуването на естроген. За разлика от Тамоксифена, който само пречи вече образуваните естрогенни рецептори да получават естроген, този препарат директно спира производството на естрогена.

Много е важно да сте наясно, че всичко зависи до голяма степен от индивидуалните особености на организма. Оптималната доза се определя чрез анализ, но всички са свикнали да използват превантивна доза сустанон или метан от 0,5 mg през ден. В много източници, включително американскитесе казва, че някои лекарства, които са включени в списъка на ароматизиращите средства дори могат да премахнат проблемите с естрогена, но това не е 100% доказано. Най-добре е да разчитате на собствените си усещания и на провежданите тестове.

Препаратите „антиестрогени“ са Primobolan® (Methenolone), Trenbolone, Оксандролон, станозолол (Winstrol®) и Drostanolone (Masteron).

Друг страничен ефект, който не може да бъде пренебрегнат, е хепатотоксичността на таблетните стероиди. В действителност, всички таблетирани стероиди са токсични за черния дроб, тъй като те са алфа-17-алкилирани. Но те са опасни само при много дълги курсове, високи дози или вече съществуващи проблеми с черния дроб. Всички известни таблетирани стероиди са токсични, но колко токсични зависи от дозата. Смята се, че Оксандролонът има минимална токсичност, докато Станозололът и Метанът имат малко по-висока токсичност. Най-токсичният е Оксиметолон (Anapolon), само защото се приема във високи дози.

Възстановяване след курса

Обикновено следкурсовата терапия (PCT) започва след като най-продължително действащото лекарство е наполовина напуснало тялото. И без значение колко трогателно може да звучи, но всичко започва с tribulus. Препоръчително е да не спестявате от такива препарати и да приемате качествени продукти. В същото време можете да  започнете да приемате Кломид, който стимулира LH и FSH. По този начин ще можете най-бързо да възстановите производството на собствения тестостерон. Препоръчва се също така да приемате цинк, магнезий и витамин B6. Всички те са много добре комбинирани в добавката ZMA. Тази добавка се предлага от всички, които се занимават с производството на спортни хранителни добавки. Задължително е разбира се да се съсредоточите върху храните за спортисти, а именно голямо количество протеини и аминокиселини, които пречат на производството на кортизол и по този начин намаляват катаболизма.

Около три седмици след като приключите с тази терапия е добре да си направите изследвания на тестостерон, естрадиол, LH, FSH, пролактин, LT, AST и билирубин. И на база тези изследвания вече ще можете да планирате по-нататъшните си действия по възстановяване или приемане на други препарати.

Вижте също

как се пише обява за продажба - пример

Писане на обява за продажба. Какво трябва да включва и как да се уверите, че привлича възможно най-много купувачи?

Писането на обявата за продажба е една от най-важните стъпки в процеса на сделката и …