Начало / Автоманиак / Защо всеки автомобил трябва да има покривало?
покривало за кола

Защо всеки автомобил трябва да има покривало?

Не винаги може да се намери закрит паркинг или гараж, но всеки собственик на автомобил иска да го защити по най-добрия начин. Покривалото за кола е едно интелигентно решение .

Независимо дали ще се използва постоянно или в извънредни случаи, покривалото е винаги от полза. То ще предпази автомобила от прах и драскотини и от вредното влияние на климатичните условия.

Едно качествено покривало ще пази от:  дъжд, сняг, заледяване през зимата и от вредните слънчеви лъчи  и градушка през лятото. Освен това ще предпази боята, тапицерията и други детайли от изсветляване и повреждане.

Какви покривала се предлагат на пазара?

За да изберете подходящото покривало за вашия автомобил е необходимо да знаете какви видове има.

Във верига магазини за авточасти на https://www.avto.bim.bg/ може да закупите качествени покривала с различно предназначение и размер. Нашите консултанти ще ви предложат различни варианти за автомобила ви в зависимост от предпочитанията  и цената.платно за покриване на кола

Покривалата са специфични и универсални.

 • Специфичните покривала се изработват за определена марка и модел. Те пасват добре на формата на конкретния автомобил като го предпазват максимално.
 • Универсални покривала се използват за различни автомобили, но и при тях има размери в зависимост от габаритите на колите.

Външни покривала и за гараж

 • Външните покривала предпазват от метеорологичните условия  и трябва да се съобразят с конкретния климат, при който ще се използват. Така например:
  • При хладно и сухо време е добре да се използва покривало за кола от по-лека материя, която да пази от прах и други замърсявания.
  • При нашите климатични условия с падането на  проливни дъждове и сняг са подходящи покривала от дишащи водонепропускливи материи,които да изсъхват бързо. За целта тези модели се изработват от няколко слоя различна материя.
  • Предлагат се и специални противоградни покривала, които предпазват купето от градушки. Те са изработени от подсилени материи, които свеждат пораженията до минимум.
  • При климатични зони без зима се използват покривала, които отразяват UV лъчите и намаляват нагряването на автомобила като използват специални светлоотразителни покрития.
 • Покривалата за гараж се изработват от по-леки материи като памук, фланелени тъкани или тъкани с покрития, които не пропускат прах.

Основното им предназначение е да предпазват от прах и драскотини, затова и често от вътрешната страна са ватирани, да не драскат покритието.

Най-добра защита в гараж се постига със специални надуваеми капсули от винил, които изолират автомобила от всичко.

Частични покривала

Те са полезни аксесоари, които решават определен проблем:

 • Различни отражателни панели, които се поставят при паркиране на предното стъкло, таблото на автомобила и или на друго място. Те предпазват от преките слънчеви лъчи.
 • Покривала, които покриват стъклата на автомобила при снеговалеж и ниски температури. Така стъклата се предпазват от заледяване и лесно се почистват от сняг. Както и частични покривала само за предно или задно стъкло.
 • Защитни покривала за багажник и задни седалки при превозване на товари и домашни любимци.
 • Защитни покривала за предпазване на автомобила при ремонт като:

Покривало за калник, багажник, седалки и други.

Как се поставя покривало?

Основното изискване към покривалото за кола е то да се поставя и сваля лесно и бързо. Освен това трябва да е прикрепено здраво към автомобила и да остане на мястото си независимо от климатичните промени.

Това се постига с ластици, връзки или колани, които се закопчават на определени места. Захващането на всяко покривало е различно и зависи от конструктивните решения на производителя, но винаги трябва да е максимално лесно за употреба.

Повечето покривала са поставени в специална торбичка или чанта за съхранение. Това позволява лесното им прибиране и изваждане при необходимост. Освен това така не заемат много място в багажника и са винаги под ръка.

Покривалото за кола е сравнително евтин и надежден автоаксесоар, който може да защити всеки автомобил от лошите матеорологични условия и да го запази в добър външен вид за дълго време.

Вижте също

пътна помощ извозване на МПС

Пътна помощ за извозване на МПС по пътищата

Броят на автомобилите в България непрекъснато се увеличава. Автомобилните марки предлагат все по-модерни модели, обещават …