Начало / Домошар / Различните поверия и традиции за Коледа по света
коледа

Различните поверия и традиции за Коледа по света

Остава само седмица до любимият празник на милиони души по света Коледа. Всеки е завладян от предпразнична треска, купува подаръци, украсява дома си, офиса и дори колата. Във всяка страна Коледа се празнува по различен начин, със своите си традиции и символи на празника.

Започвам с европейските страни и с южната ни съседка Гърция. Там почитат закрилника на моряците Свети Никола, а легендите го описват като бял старец, който носи мокри дрехи и от чиято брада капе морска пяна. За съседите ни това е прототипът на модерния Дядо Коледа.

В Италия пък празненствата започват 8 дни преди Коледа, а чак на 6-ти януари се раздават големите подаръци. Тогава според техните поверия Дядо Коледа е всъщност грозноватата, но мила магьосница Бефана, която долита яхнала метла. В Италия дори и за непослушните деца има подарък, изразяващ се в парченце въглен, но захарен

В Холандия традицията е още по-различна. Те свързват празника съв Свети Николаус, който още през ноември акостира на холандските брегове. Дотогава той стои в своята резиденция в Испания, където цяло лято си води записки кой деца са послушни и кои не. Когато наближи Коледа, той се връща в Холандия и със стъпването си на сушата той се качва на бял кон и язди из града, за да зарадва малки и големи.

Германските граждани започват своята коледна подготовка в нощта преди 6 декември. Тогава децата им си оставят обувките пред вратата, а на сутринта ги намират пълни с лакомства. По-палавите деца обаче намират вместо сладки само съчки.

В Германия вярват, че Христос изпраща на Земята своите ангели и те обикалят в святата нощ. Традицията им повелява още децата да се обличат целите в бяло и така да обиколят за здраве и късмет къщите си.

Испанците наричат Коледа Навидад. На Бъдни вечер след като приключат с вечерята излизат на улицата, за да гледат специфичният танц хота. В Испания почитат много кравите, защото според преданието, когато Исус Христос се е родил го е топлила крава в обора в мразовитата нощ.

В голяма част от домовете във Франция на Рожество Христово се поставят макети на ясли, които да напомнят за раждането на Христос. Най-характерният елемент за празника им е шоколадовият сладкиш във формата на дънери, а останалото празнично меню е различно за различните части на страната.

Англичаните са едни от малкото народи, които вярват като нас в традиционния вариант на Дядо Коледа, който е облечен с дълга червена (понякога и зелена) роба. В Англия обаче докато всички спят, той обикаля домовете и оставя подаръците в чорапите закачени около огнището. Така празнуват и в САЩ.

Когато палавият елф Нисе реши да се позабавлява, тогава започва и коледният период в Дания. Според вярванията на датчаните, Нисе живее на таваните на старите фермерски къщи и обожава да погажда номера на хората. Гощавката им на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който скриват „вълшебен бадем„. Тази тяхна традиция наподобява нашата, в която слагаме паричка в питата.

В навечерието на Коледа финландците имат не по-малко необичайна традиция. Всички членове на семейството отиват заедно не къде да е, а на сауна. Те вярват, че ако направят това ще седнат чисти на масата. Празничната вечеря във Финландия започва, когато изгрее първата звезда на небето.

Чешките предания за Дядо Коледа са също не по-малко интересни. Според тях той се спуска от небето със златно въже, заедно с един ангел и един дявол. В Чехия на 4 декември младите момичета поставят черешова клонка във вода, за да предвещаят своето бъдеще. Ако клонката цъфне до Коледа, това означава, че следващата година ще срещнат своя съпруг.

Интересна е и традицията в Швеция. Там преди зазоряване обличат бяла рокля с червен колан на най-малкото момиче в семейството и на главата му слагат венец с горящи свещи. Такива подобни шествия се организират и в църквите по време на празничната служба. Докато в Испания почитат кравата, в Швеция на почит е козелът и той раздава подаръците поставени в кош. На Бъдни вечер някой се маскира като Коледен гном, който излиза от мазетата или плевните и раздава подаръците на останалите членове от семейството.

Трапезата на руснаците се състои от 12 ястия като всяко едно от тях символизира всеки един от светите апостоли. Според традициите в Русия освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, има още една фигура, която ги навестява и това е Бабушка. Приличащата на италианската Бефана, тя отказвала да последва Витлеемската звезда, когато Исус се родил и до ден днешен скита да търси яслите. Бабушка минава през всеки руски дом, където има деца като си мисли, че там е Божият син.

Канадците са едни от малкото народи, които задължително празнуват Коледа в бяло – с изобилие от сняг и … елени. Имат малки групи „маскирани коледари“ – преоблечени хора ходещи по домовете, дрънчейки със звънци.

В Ливан месец преди празника хората завиват семена от боб, жито и леща в напоен с вода памук. Семената се поливат всеки ден, за да могат да покълнат до Коледа, а след това използват стръковете за украса на макети на яслата, в която се ражда Христос.

И на края, но не на последно място искам да ви потопя в екзотиката на 30 градусовата Коледа в Австралия. Там вместо с шейни на снега, австралийците посрещат празника на плажа с бански костюми. В Австралия Дядо Коледа задължителни пристига на сърф.

Заредихте ли се с коледно настроение? Пожелавам весела Коледа на всички и нека поне на този празник бъдем една идея по-добри!

Вижте също

Замък Прага

10-те най-… величествени замъци и дворци

1) Potala Palace: Най-великата монументална структура Високо на хълма Marpo Ri, на 130 метра над …