Начало / Кулинар / Супер идеи за ястия, приготвени от продукти, които възприемаме като отпадъци
идеи за рецепти

Супер идеи за ястия, приготвени от продукти, които възприемаме като отпадъци

Почти от всеки плод или зеленчук, които купуваме, изхвърляме дадени части, които възприемаме като излишни. Но дали всичко, което пускаме в кофата за боклук е отпадък? Как да се възползваме максимално от плодовете и зеленчуците, които купуваме? Оказва се, че някои части от плодовете и зеленчуците, които изхвърляме, може да използваме в други рецепти. Това освен, че ще направи домашните предложения още по-вкусни, ще спести и средства от бюджета.

Вижте как да се възползвате максимално от продуктите.

Никога не изхвърляйте корите на портокалите, лимоните, грейпфрута или мандарините. Именно в тях се съдържат голяма част от полезните им вещества – рибофлавин, тиамин, ниацин, фолат, В6, калций, желязо, калий, цинк и магнезий. Но какво можете да направите с тях? Корите на лимона изсушете и  спокойно можете да добавите в чая си или към ястията от риба, които приготвяте. Портокаловите корички пък можете да прибавете към кейкове и други десерти. Също така можете да приготвите вкусно и ароматно сладко. Това с пълна сила важи и за мандарините.  От сухите кори на грейпфрута, можете да сварите ароматен и полезен чай.

Бананови кори

Безспорно това е един от най-полезните плодове. Високото му съдържание на триптофан увеличава серотонина в организма. Тoй пък от своя страна ни кара да се чувстваме по-тонизирани и щастливи. Това важи и за кората му. За да се възползвате максимално от полезните му  свойства е необходимо да поставите кората на 1 банан в подходящ съд и сложете на котлона. Варете за 10 минути, а след това свалете и пасирайте. Пюрето можете да добавите към сместа ви за торта или друг десерт.

Корите и семената от диня

Корите и семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която в организма се превръща в аргинин. Те пък спомагат за подобряване на кръвообращението, подобряват състоянието на черния дроб и стомаха.  Освен това в нея се съдържат големи количества витамин С и В6. За да се възползвате от тези невероятни вещества, е необходимо само да добавите няколко парченца динени кори към шейка или салатата си. Що се отнася до семената, тях можете да изпечете във фурната. Поставете ги във форма, покрита с хартия и добавете малко зехтин и сол. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 10 до 15 минути. Извадете и поднесете.

Стеблата на броколите

Както самите броколи, така и стеблата им са богати на сулфорафан, който предпазва канцерогенни заболявания и благоприятства кръвоносните съдове. Ето няколко вдъхновяващи идеи за готвене: Обелете, нарежете или настържете стъблата и ги добавете към свежа салата.  Ако не сте почитател на свежите броколи, то можете да сварите стеблата и да ги пасирате. Прибавете към песто, хумус или някой любим сос.

Сърцевината на ананаса

След като обелите и нарежете плода не изхвърляйте средата в коша. Ядрото на плода може да се използва. Ананасът има противовъзпалителни свойства, както и успява да намали мускулните болки. Освен това спомага за по-бързото съсирването на кръвта. Но как да използвате сърцевината на ананаса? Просто го нарежете на ситно или настържете и добавете към плодовата си салата, любимия сос, шейка или просто го използвайте като добавка в  марината на морските дарове.

Вижте също

В „кеш или в натура“ при Бон Джоуви

Може би не знаете, но новооткритият  благотворителен ресторант в Ред Банк, щата Ню Джърси принадлежи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *