Почти от всеки плод или зеленчук, които купуваме, изхвърляме дадени части, които възприемаме като излишни. Но дали всичко, което пускаме в кофата за боклук е отпадък? Как да се възползваме максимално от плодовете и зеленчуците, които купуваме? Оказва се, че някои части от плодовете и зеленчуците, които изхвърляме, може да използваме в други рецепти. Това освен, че ще направи домашните предложения още по-вкусни, ще спести и средства от бюджета.
Вижте как да се възползвате максимално от продуктите.
Никога не изхвърляйте корите на портокалите, лимоните, грейпфрута или мандарините. Именно в тях се съдържат голяма част от полезните им вещества – рибофлавин, тиамин, ниацин, фолат, В6, калций, желязо, калий, цинк и магнезий. Но какво можете да направите с тях? Корите на лимона изсушете и спокойно можете да добавите в чая си или към ястията от риба, които приготвяте. Портокаловите корички пък можете да прибавете към кейкове и други десерти. Също така можете да приготвите вкусно и ароматно сладко. Това с пълна сила важи и за мандарините. От сухите кори на грейпфрута, можете да сварите ароматен и полезен чай.
Бананови кори
Безспорно това е един от най-полезните плодове. Високото му съдържание на триптофан увеличава серотонина в организма. Тoй пък от своя страна ни кара да се чувстваме по-тонизирани и щастливи. Това важи и за кората му. За да се възползвате максимално от полезните му свойства е необходимо да поставите кората на 1 банан в подходящ съд и сложете на котлона. Варете за 10 минути, а след това свалете и пасирайте. Пюрето можете да добавите към сместа ви за торта или друг десерт.
Корите и семената от диня
Корите и семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която в организма се превръща в аргинин. Те пък спомагат за подобряване на кръвообращението, подобряват състоянието на черния дроб и стомаха. Освен това в нея се съдържат големи количества витамин С и В6. За да се възползвате от тези невероятни вещества, е необходимо само да добавите няколко парченца динени кори към шейка или салатата си. Що се отнася до семената, тях можете да изпечете във фурната. Поставете ги във форма, покрита с хартия и добавете малко зехтин и сол. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 10 до 15 минути. Извадете и поднесете.
Стеблата на броколите
Както самите броколи, така и стеблата им са богати на сулфорафан, който предпазва канцерогенни заболявания и благоприятства кръвоносните съдове. Ето няколко вдъхновяващи идеи за готвене: Обелете, нарежете или настържете стъблата и ги добавете към свежа салата. Ако не сте почитател на свежите броколи, то можете да сварите стеблата и да ги пасирате. Прибавете към песто, хумус или някой любим сос.
Сърцевината на ананаса
След като обелите и нарежете плода не изхвърляйте средата в коша. Ядрото на плода може да се използва. Ананасът има противовъзпалителни свойства, както и успява да намали мускулните болки. Освен това спомага за по-бързото съсирването на кръвта. Но как да използвате сърцевината на ананаса? Просто го нарежете на ситно или настържете и добавете към плодовата си салата, любимия сос, шейка или просто го използвайте като добавка в марината на морските дарове.