Начало / Културен / Блогът на местния идиот

Блогът на местния идиот

Писан изцяло в offline режим, “Блогът на местния идиот” е уникален документ на една кретения. Факт е, че 74% от съдържанието му е заимствано от актуалните български новини.”
Така авторът Весел Цанко
в описва последната си книга, излязла от печат тази пролет под това благозвучно име.

Ще се зачудите що за простотия е това?

На пръв поглед книгата звучи несериозно и налудничаво, на втори вече се подмокряте от смях, на трети ви става тъпо, защото се усещате, че всички кретенизми написани вътре, са напълно валидни за настоящата „ферментираща обществена ситуация“ и реално случващи се из милата ни родина.

Още в началото читателят е изрично инструктиран, че книгата съдържа груб език, нецензурни изрази, вулгаризми, турцизми, сексизъм, политически некоректни тези, ругатни, псувни, натурализъм и пр. и пр. Ако читателят се гнуси от такива неща, по-добре да не си губи времето с това четиво.

А ако ви стана интересно, ще ви издам още малко подробности за персонажа на местния идиот. Той всъщност е висшист. Но не това е причината за неговото състояние. Той я приписва на петвековното османско присъствие по нашите земи, съчетано с турско робство.

Първоначално бил начален учител, после преподавал на келешите от горните класове, после го съкращават, после кара маршрутки, такси, продава ябълки на Женския пазар, танцува гол в шадравана пред Президенството и така попада в ръцете на специалистите, които го пращат в дом за настаняване на психичноболни граждани в едно село. По-натам героят продължава с разсъжденията си, предполагайки, че психичноболните селяни са ги настанили в домове по големите градове. В последствие реституират дома, в който е настанен и той решава да остане в селото, за да изчака завръщането на психичноболните селяни, та чак тогава той да се завърне в града.

„На мен не ми се връща в града, обаче няма начин – ако се струпаме психичноболните граждани и психичноболните селяни на едно място, голяма лудница ще стане“.

И така нататък. Ако все още историята ви държи в напрежение, в следващите страници ще се натъкнете на всички уникални персонажи, населяващи това селце. Баровецът Павлин Пуев – Готиния, известен повече под прякора Монаха, живеещ в балканската си хасиенда с бившата поп-фолк фурия Евгения, която в течение на кариерното си развитие сменя няколко псевдонима – Гени, Екстра Гени, Супер Гени и Хипер Гени. Ще срещнете и дядо Огнян Огнянов Огнянов – старейшината на селото; внучето му Онан Огнянов Огнянов; влюбените роми Джалма и Албен, един японец, който фанатично премита селския площад, където Монаха има навика да изтръсква пепелника от колата си.

В историята са забъркани още сексуален ямакаши, корумпирано ченге с шавлива жена, бодигардове, ядрен говедовъд, прострелян кон и още куп други сублимати на нашето време, само като за идиоти.

Кой е Весел Цанков?

„Дали съм писател? Не съм писател. Аз съм занаятчия, който пише смешки… Писателят е учител, той е гуру, той е философ. Докато аз искам да забавлявам хората.“

Весел Цанков е писател-хуморист. Роден е на 27 юли 1963г. и както сам се изразява за себе си – „препитавам се с писане на смешки“. От 1991 г. работи в редакция “Хумор, сатира и забава” на БНР. Пише за различни вестници, телевизионни продукции, радиопиеси, театрални пиеси и др. Автор е на множество скечове, фейлетони и разкази, сред които: „Да не бъдем кльощави. 55 изпитани рецепти“, „Йо-хо-хо и бутилка бром“, „Учение и труд, жизнерадост и дръзновение“, „Книга без заглавие“.

Страница във Facebook на Весел Цанков
http://bg-bg.facebook.com/people/%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2/100000605483768

Вижте също

Абстрактен импресионизъм

Абстрактен експресионизъм

Това течение в изкуството, което се появява по време на Втората световна война в Ню …