Начало / Спортен / Как се управлява лодка?

Как се управлява лодка?

Всяка година по това време, хиляди хора започват да претрупват водните пътища, за да се насладят на почивен ден с любимата си лодка. Много от тях са опитни Лодкари, има и много, които за първи път влизат във водата, а то и с лодка.

Прибирането на лодката зависи от метеорологичните условия, както и вятъра, но винаги ще има неща, които зависят изцяло от вас и можете да имате предвид, за да улесните живота си. На първо място нека не забравяме, че практиката води до съвършенство, така че ако не ви се получават нещата не се отчайвайте, а опитайте отново, докато не постигнете успех. Съветите, които ще ви дам не са от персонално ниво и ще се наложи да пригодите някой от тях за вашите лични нужди, но все пак ще имате отправна точка в това пътуване.

Много лодкари правят основна грешка при приближаването на доковете, като го правят в правя линия директно към дока, но е далеч по-лесно да се приближите до доковете под ъгъл и след това леко по-леко да изправите курса си. Скоростта при приближаване също трябва да бъде добре контролирана, в противен случай може да подминете дока или още по-лошо, да си потрошите лодката.

Това не е толкова лесно колкото звучи. Често, дори и при празен ход на лодката, скоростта е твърде висока, а инерцията намаля възможността за управление и подходящо изравняване с пристана. Препоръчвам плавно да приближите пристана на скорост след, което да изключите двигателя и при нужда от допълнителна тяга, за да промените курса да го стартирате отново и така включване и изключване докато не постигнете правилния заход.

Ще трябва да се упражнявате известно време преди да се усъвършенствате, но не се притеснявайте. Никой не се е родил научен и можещ. Ако сметнете, че скоростта, с която се носите към кея е по-голяма и няма да успеете да изравните то тогава може да ползвате задната предавка на двигателя, за да намалите скоростта и след това да започнете изравняването с включване и изключване от скорост.

Ако случайно търсите да закупите или продадете лодка, яхта, плътноходка или какъвто и да е друг плавателен съд, както и приложими за тях части моля посетете уебсайта ни за обяви Prodava.se където ще намерите богат избор от подобни плавателни съдове, както и автомобили, камиони, джипове и други!

Вижте също

Маркови маратонки

Маркови маратонки – изборът на всеки мъж

Чудите се как да изберете маркови маратонки!? На първо място, трябва да решите къде точно …