Начало / Спортен / Най-подходящият екип за спорт
спортен екип

Най-подходящият екип за спорт

Най-доброто време за активен спорт е пролетно-летният сезон. Дали заниманията се практикуват на открито, или закрито, редовните спортни упражнения са важна част от грижата за здравето и добрия външен вид.

За пълноценни тренировки е важен изборът на подходящ спортен екип. Старият анцуг или клин и тениска не са достатъчни. Екипът трябва да създава комфорт и да е предвиден така, че да се погрижи за здравето.

Най-важните моменти, които трябва да се вземат предвид са тъканите и моделите за облеклото (за някои мъже и парфюмът 🙂 ). Не на последно място е и чувството за комфорт и удобство, както и стилния и красив вид на екипа, който повдига тонуса и създава настроение. Ще разгледаме най-важните неща за спортния екип.

Тъканите, подходящи за спортни дрехи

Най-добрите материи винаги са били и остават естествените. Когато обаче става въпрос за екстремни условия, при които ще бъде поставено тялото, по-удачни се оказват тези, получени след подобрения с различни технологии. Вярно е, че естествената материя памук поглъща водата, но е необходимо доста време за съхнене. Съвременните тъкани, резултат на иновации, отнемат потта от кожата, поддържат телесната температура постоянна, а кожата суха и с това създават необходимия комфорт при спортуване. Добре е да са съчетани естествени и синтетични материи. Те трябва да са подбрани така, че да изглеждат добре и да създават комфорт на тялото.

Стягащи материи за спортни облекла

По време на спорт в мускулите се натрупва млечна киселина, която няма как да се разнесе бързо. Това е причина за мускулните спазми и болките, които наричаме мускулна треска. Ако екипът е от стягащи материи, това ще бъде от полза за кръвоносните съдове, защото плътно прилепналите спортни екипи помагат на циркулацията на кръвта. Важно е да се избере най-подходящият, а не най-стегнатият екип, защото последният ще затрудни движението на кръвния поток.

Облекло по тялото или широк спортен панталон?

Широкият анцуг е удобен, но изборът на конкретния екип, който да се сложи, е в зависимост от това какво ще спортуваме в момента. Спортното облекло, изработено от ликра и спандекс, което остава на тялото ви, независимо от движенията, е за практикуване на спортове в зала с различни движения. Те имат и друго предимство – запазват формата си след многократно пране, за разлика от памучните или други естествени материи.

Качественото спортно облекло е най-добрият избор

Спортното облекло с високо качество е разумна и интелигентна инвестиция. Необходим е екип за основна спортна активност, върху който да се надгражда. Дължината на долната част трябва да се избира в зависимост от типа спортна активност, върху която пада фокусът.

Качественото спортно облекло е не само по-трайно, но ще даде и най-доброто, което може да се получи от облеклото за спорт. През по-студените дни спортният екип може да се съчетае със спортно яке или жителка.

Комфортът – основно изискване към спортния екип

Преди всичко друго дрехите за спорт трябва да бъдат удобни. Повтарящите се движения, активното положение на тялото са нещата, които съпътстват спортната тренировка. Твърде стегнато или твърде свободно спортно облекло е последното нещо, от което спортуващият се нуждае.

Смяната на спортното облекло е другият важен момент, който трябва да се помни. Щом дрехите ви за спорт започнат да губят своята еластичност, или да не изглеждат добре, значи е време за смяна.

Вижте също

ски втора употреба

Как да продадете старите си ски и зимна екипировка

Много от запалените любители на зимните спортове рано или късно се сблъскват с един и …