Начало / Културен / Спомняте ли си NATO?

Спомняте ли си NATO?

Снощи случайно мой приятел беше пуснал парчето на стената си. Парчето, което през 2006 година стана абсолютен хит, което предизвика много мнения на световни лидери и на организации, което отразяваше истината за случващото се в нашия луд, луд свят и до днес.

Проектът NATO имаше за цел да отрази буквалните и не чак до там буквални, сблъсъци и конфликти между Изтока и Запада, които всяха страх и ужас, както в Русия, така и в нейният вечен опонент – САЩ, минавайки и през Европа.

Може би малко от Вас, знаят, че самият дебют на NATO е бил насрочен за датата 11 септември 2004 г. – деня на годишнината от терористичните атаки в САЩ, както и седмица след трагичният изход от заложничествата криза в Беслан. Тогава, в училище в Беслан, през 2004 год., бяха взети в плен повече от 1200 човека, като след конфликт между самите терористи, те решават да взривят бомба, а загиналите и разстреляните в паниката, бяха повече от 320 души.

Самите покани за събитието са били оформени, като „самолетни билети“, което е всяло смут сред хората на фона на „руския 11 септември“, както и едновременните тогава атентати от 24 август, когато жени камикадзета взривяват два пътнически самолета с общо 90 души на борда.

Така или иначе, дебюта е бил отменен. Домакините на „терористичното шоу“ (в такъв стил било замислено представлението), решили да отложат дебюта на NATO за няколко месеца по-късно. Случайно или не.

Самата песен, която се казва „Chor Javon“, беше пробила тукашните музикални класации с нетипичния си ритъм и необикновен тембър на младата изпълнителка. А коя е тя всъщност? Със сигурност абревиатурата не идва от нейното име, нито пък целта й беше да пародира с абревиатурата на Северноатлантическия пакт.
Наташа Шевлякова от Челябинск, е вече на около 30 години, а ударението върху артистичния й псевдоним падало върху втората сричка – nÀTo. Само че, едни казват, че тя от Челбинкс, други от Таджикистан, трети, че е от Чечня, но самата Наташа остави тази загадка все още не отговорена. Най-вероятно, все пак, остана твърдението, че е родена в подножието на планината Урал, в Челбинск.

За „момичето което се забулва на сцената, че е момичето със странен глас, че е момичето с двете красиви тъмни очи“ , списание Rolling Stones беше написало: „NATO е музикалното отражение на нашето време, артистичен израз на конфликта между изтока и запада, но най-вече тероризма в Русия, който доведоха Америка и Европа! В песните на Nato се примесват звукови мотиви от нейното родно място и арабски ритми.“
Забулена, като „черна вдовица“ (шахидка), NATO излизаше на сцената на ислямски терорист от Северен Кавказ и изпълнявайки народни песни на ирански (фарси), таджикски и грузински, но в по-съвременен и оригинален аранжимент, нещо като „етно електроника“.
В самото видео към клипа, можете сами да видите или дори си спомняте, погледа й.

Този поглед, който отразява болката, страха и тъгата на младата руска изпълнителка, въплътени дълбоко във фона на черно-белите кадри от клипа снимани в Африка с войници и…деца. Изключително трогателен и истински, погледа, който и Вие бихте имали, ако отидете там един ден.
Истинската песен, която всъщност представлява „Chor Javon“ е взета от техният фолклор. Наташа я чува от току-що излязъл бивш затворник, който спокойно си я дрънкал на китара. Оригинала е на известния таджикски поппевец Мубаракшо. Интересно е да намерите превода на английски или дори на български в Интернет.
Но какво става след, като целия свят разбра за проекта NATO и Наташа Шевлякова?
Една забулена жена пред микрофона, която се опитва да пее за несправедливо пролятата детска кръв, в страна символ на тероризма, обаче се оказа неуместен ход. Нещо такова коментираше тогава руската преса, а и още: „За първи път чеченските терористки излязоха под светлините на прожекторите при нападението срещу московския театър на ул. „Дубровка“ през есента на 2003 г., когато за заложници бяха взети зрителите на хитовия мюзикъл „Норд-Ост“. Кадрите с обезвредените „черни вдовици“, препасани със самоделни експлозиви (т.нар. „шахидски пояси“) и готови всеки момент да се самовзривят, обиколиха целия свят.
Те бяха упоени и застреляни от антитерористичните части, които щурмуваха театъра три дни по-късно. „

Самата история на NATO е сглобена и оформена благодарение на журналистически разследвания, ровене в пресата и много недоказани и непотвърдени факти. Официално изказване от страна на изпълнителката, все още няма. Самото й лице, дори остава тайна, защото все още никой не го е виждал. Има много хипотези, че всъщност проектът NATO не е само изпълнителката Наташа Шевлякова, а зад него стоят цял екип от ПР-и и музикални специалисти. Но и в това все още никой не е сигурен.

Вижте също

Абстрактен импресионизъм

Абстрактен експресионизъм

Това течение в изкуството, което се появява по време на Втората световна война в Ню …