Начало / Спортен / Яхтинг – спортът на богатите
Яхтинг

Яхтинг – спортът на богатите

„Яхтата е лодка с палуби, платна и кабини. Идеална е за кратки пътешествия. Обикновено се използва за разходи във водата.“

Традицията за разходката с лодка за удоволствие е почти толкова древна, колкото и гребането с лодка. През 3000 г. пр. Хр. Египетските фараони са били заравяни с елегантни и дълги големи лодки, които трябвало да ги заведат до отвъдното, които са строени в същия стил, както корабите, с които те прекосявали Нил. И тъй като дървеният материал за тях е бил доста оскъден, се е налагало, той да бъде внасян от Либия, което прави самите плавателни съдове приоритет само на богатите и знатните персони. Този принцип важи в продължение на векове.

През 1500 г. пр. Хр. Нещата се променят. В Нидерландия лодките започват да се използват като средство за транспорт на хора и стоки, тъй като страната се стреми да използва многобройните си плавателни канали. Тогава плаването с лодка става не само приоритет на аристокрацията.

Малките лодки се използват и за плаване за удоволствие, а през 1630 г. пр. Хр. започват и първите състезания с лодки между роднини до близките градове. Водните спортове се превръщат в основна част от холандската култура.

Чарлз II е на 16 години, когато е изпратен на остров до Франция за негова сигурност. Той започва да плава за удоволствие и за да му минава времето по-неусетно. Тогава се заражда голямата му любов към морето. По-късно той се мести в Холандия, където изцяло се посвещава на това занимание.

Когато се завръща в Англия през 1660 г. получава невероятен подарък от „Dutch East India Company“ – луксозна яхта произведена по холандки образец. Той я кръщава на сестра си – „Mary“. Кралят се снабдява с още няколко яхти и поставя началото на спорта, който продължава развитието си и до днес.

През 17 век ветроходството се разпространява в цяла Европа. Богатите и заможни хора започват да си поръчват малки открити лодки и фрегати. Яхтите се превръщат в средство за откриване на нови земи и защитаване на жизненоважните водни пътища. Те се използват едновременно за работа и за удоволствие.

В наши дни хората се радват на този „кралски спорт“ както в тихите води на езера, така и в големи реки и морета. И до днес това си остава спорт, който се практикува от най-богатите и известни хора. Те инвестират милиони, за да получат яхтата, която желаят и често я използват, за да избягат от светската суета или за да правят грандиозни партита в открито море.

А ето и някои от известните почитатели на яхтинга, и техните яхти:

Яхтите на звездите

Известните и богатите много обичат да ходят на почивка. Още по-хубаво е когато са на място, което е трудно достъпно за феновете и папараците, място, на което могат да се отпуснат и да почиват на спокойствие. Вероятно затова най-големият хит сред звездите е да прекарват свободното си време на яхта или още по-добре – да притежават собствена. Много от известните личности вече са влезли в клуба на притежателите на луксозните яхти. Други засега се наслаждават на това удоволствие за кратко. Вижте как и къде някои звезди се възползват от лукса на яхтите!

Бранджелина

Звездната двойка наскоро „влезе в притежание“ на яхта за 70 милиона британски лири. Яхтата е с палуба на три нива, конструирана и построена в Италия. Разполага с шест спални, гимнастически салон, плувен басейн и площадка за приземяване на хеликоптер. Явно Брад е изявен любител на яхтите. Още по времето на брака си с Дженифър Анистън двамата притежаваха яхта за много по-скромната сума от 5,7 милиона долара.

Тайгър Уудс

Шампионът по голф притежава истинска „мега“ яхта, дълга над 50 метра. Тя струва около 20 милиона долара. Построена е във Вашингтон. Специално за Тайгър при строежа на яхтата са добавени много елементи, които не са били включени в първоначалния план. Остава загадка обаче с коя красива дама ще почива Уудс на своята яхта. Вероятно кандидатките са много, а той, както добре знаем, не може да отказва на красиви жени.

Яхти

Пъф Деди

Според британското издание „ Daily Mirror” Шон Коумс е закупил моторна яхта за 33 милиона долара, която носи името „The Maraya“. Строежът й е отнел три години и задължителните елементи на нея са барът, сцената и прожекционния екран. Явно Пъф Деди има намерение да я използва като място за партита, а не като оазис на усамотението. Все пак е подходил като ценител, изисквайки наличието на маси, върху които има книги за Африка. Рапърът е наел персонал от 10 души, в чиито задължения влиза и печенето на шоколадови сладки.

Уейн Руни

Футболната звезда и неговата съпруга Колийн се женят на яхта за 40 милиона британски лири. Едва ли може да се очаква по-малко от двойка, която е похарчила 4 милиона британски лири за сватбата си.

Баните на яхтата са от мрамор, а кранчетата в санитарните помещения са позлатени.

Наоми Кембъл

Черната перла и нейният приятел Владимир Доронин си прекарват чудесно на яхта в Сен Тропе. Яхтата „Lionheart” е с наистина внушителни размери и е обзаведена в характерния за този вид плавателни съдове кремав цвят.

Вижте също

Маркови маратонки

Маркови маратонки – изборът на всеки мъж

Чудите се как да изберете маркови маратонки!? На първо място, трябва да решите къде точно …